Сезон 2017-2018: розклади в другій лізі

21 червня відбудеться Конференція ПФЛ, на якій зокрема буде вирішуватися питання формування другої ліги.

Популярний сайт Спортарена нещодавно провів детальне дослідження стану справ у потенційних учасників другої ліги сезону 2017-2018.

OUT

За спортивним принципом Другу лігу мали залишити дві команди (ті, що посіли 16 та 17 місця). Це вперше за багато років регламентом передбачався виліт із професіональних турнірів – раніше, зазвичай, із Другої ліги в аматорський чемпіонат ніхто не вилітав. Останні два місця посіли запорізький Металург та миколаївський Суднобудівник – однак навіть стосовно аутсайдерів ще нічого не ясно.

Металург нещодавно повідомив, що намагається отримати атестат на участь у Другій лізі сезону 2017/18, і ФФУ розглядає його документи – зауваження стосувалося звіту аудитора, і клуб має намір подати апеляцію й залишитися на професіональному рівні. Якраз наприкінці минулого сезону запорізький клуб оголосив про отримання нового спонсора, тож запевняє, що в фінансовому плані готовий до участі в Другій лізі – причому, значно більш гідної, ніж у минулому сезоні (команда програла 23 матчі із 32, пропустивши аж 104 м’ячі).

Суднобудівник про друголігові амбіції не оголошував, утім, веде певну трансферну роботу. Головний тренер клубу, американець Денніс Люкенс, повідомив, що команда переглядає нігерійця Тімі Олукаре (кандидата у нігерійську олімпійську збірну). Під яку саме лігу та завдання – не уточнювалося. Нагадаємо, клуб перше півріччя сезону провів у Первомайську, у другому кілька домашніх матчів прийняв Центральний стадіон Миколаєва, а ще кілька – одеський Спартак. У більшості матчів весни Суднобудівник навіть не міг набрати повну заявку гравців на матчі, інколи навіть випускаючи в поле резервного воротаря.

У коментарі нашому сайту Люкенс розповів, що ФК Суднобудівник завершив атестацію під наступний сезон і сподівається залишитися у Другій лізі. «В участі в аматорському чемпіонаті ми не зацікавлені», – підкреслив Денніс.

Шансів тим, хто вилетів за спортивним принципом, надає невизначеність нинішньої ситуації.

По-перше, Друга ліга зазнала незапланованих втрат.

Ще навесні завершив виступи у Другій лізі Кристал – внаслідок внутрішнього конфлікту цей клуб так і не вийшов на старт у другій частині чемпіонату, попри те, що кошти на його існування були виділені місцевою владою. Довгий час президенту ПФЛ навіть довелося звертатися до керівництва клубу з проханням прояснити його подальшу долю. Певний час клуб сподівався залишитися, навіть було перенесено його стартовий весняний матч із Перлиною. Утім, у підсумку Кристал знявся із Другої ліги й припинив членство у ПФЛ. З часом було утворено МФК Кристал, який сподівається повернутися на професіональний рівень якщо не цього літа, то за рік.

Іншою очікуваною втратою став Іллічівець-2 – необхідність існування резервного складу в Другій лізі зникла після того, як клуб підвищився у класі та вийшов до Прем’єр-ліги. Гравці, які минулого сезону отримали досвід на дорослому професіональному рівні, далі гратимуть за команди приазовців у чемпіонатах U-21 та U-19.

По-друге, загалом ситуація в нашому професіональному футболі така, що абсолютно не зрозуміло, яких сюрпризів очікувати. Виконком може прийняти чергове управлінське рішення, а якийсь із учасників – знятися за кілька днів до старту сезону. Тож навіть аутсайдери, які за спортивним принципом вилетіли із Другої ліги, зберігають сподівання на диво. А такими дивами наш чемпіонат аж занадто багатий…

IN

Не менш заплутано стосовно тих, хто вилетить у Другу лігу з Першої. Загалом, трійка таких команд вже визначена за спортивним принципом – це ФК Тернопіль, Скала та Буковина. Однак, як це завжди буває, є особливі обставини. Як відомо, з УПЛ вилетіли Дніпро та Волинь – але якщо волиняни все ж готуються до участі, то стосовно Дніпра з’явилася інша інформація. Клуб, судячи зі всього, переживе обнуління та перезавантаження.

Інсайдери запевняють, що ще наприкінці весни молодим гравцям Дніпра пропонувалося підписати контракти із новим клубом (про його офіційну назву ще нічого не відомо – буде це СК Дніпро, Дніпро-1, Дніпро-2017 чи ще якийсь варіант). Щодо керівників самого нового Дніпра чи місця їхнього базування до цих пір немає жодної інформації. Утім, Дмитро Михайленко повідомляв, що залишиться у рідній команді. Тож Дніпро має намір зберегти кількох лідерів і, ймовірно, багатьох із молодих гравців. Про готовність замінити дніпрян у Першій лізі вже заявили Балкани, які, нагадаємо, програли у Післясезонні ПФЛ Сумам.

Стосовно тих, хто за спортивним принципом має провести наступний сезон у Другій лізі, ситуація тривожна.

ФК Тернопіль ще не збирався після завершення сезону й наразі немає ясності стосовно дат проведення наступних зборів. До того ж, на міському стадіоні збираються проводити роботи по реконструкції газону – і незрозуміло, чи завершаться вони до початку нового сезону.

Скала, нагадаємо, за підсумками сезону 2015/16 посіла лише п’яте місце у Другій лізі, однак підвищилася у класі через зняття кількох команд та розширення кількості учасників Першої ліги. Посеред сезону клуб оголосив про перезавантаження складу й економ-режим. Пішли чутки про зникнення клубу, однак його президент Микола Кміть повідомив, що Скала продовжить виступи. Клуб навіть розширює свою інфраструктуру. Тож після вильоту з Першої ліги продовжить своє існування і навіть розвиток.

Щодо Буковини, наразі ситуація незрозуміла. Клуб відправив у відставку головного тренера та його помічника, адже чернівчани не зберегли місця у Першій лізі. Разом із тим, нового наставника не призначено – як нема ясності й щодо дати початку зборів. За нашими відомостями, отриманими від чернівецьких джерел, Буковина очікує, поки до неї дійдуть давно обіцяні та виділені кошти із місцевого бюджету. Основа команди (переважно місцеві гравці, а також кілька іногородніх, котрі вже прижилися у Буковині) висловлювала готовність стартувати і в Другій лізі. Однак поки що, повторимося, ясності щодо наступного сезону немає. Президент клубу Сергій Гринюк, який свого часу врятував клуб, що був на межі зняття з ПФЛ, взимку оголошував про готовність покинути свій пост. У випадку, якщо обіцянки та гарантії, надані клубу, не будуть виконані, фактично єдиному спонсору не буде можливості утримати його на плаву.

Ще минулого року стало відомо, що у процедуру атестації під Другу лігу сезону 2017/18 увійшло сім клубів.

Вчора ми повідомляли, що п’ять із них отримають можливість зіграти у професіональному дивізіоні – це Металіст-1925 (Харків), Таврія (Сімферополь), Нива (Тернопіль), ФК Львів і Полісся (Житомир). Не вирішеним було питання по Рочину із Соснівки (колишній Гірник) та Агробізнесу із Волочиська.

Агробізнес на 100% впевнений, що візьме участь у наступному сезоні Другої ліги. «Наскільки мені відомо, серйозних проблем з атестацією у нас не було. Ті дрібні зауваження, які зробили нам спеціалісти комітету з атестації, ми виправили. Сподіваємося, що жодних проблем із цим не буде», – розповів нашому сайту один із керівників клубу Олег Собуцький. Більше того, Агробізнес суттєво (у 2,5 рази) збільшує свій бюджет під дебют на професіональному рівні та веде перемовини щодо підсилення іменитими футболістами.

Щодо Рочина, то клуб не візьме участі у Другій лізі 2017/18. «На сьогоднішній день ми прийняли остаточне рішення, що клуб брати участь у ПФЛ не буде. Наше завдання №1 – награти ту молодь, яка у нас є, провести доукомплектацію й далі рухатися. Будемо продовжувати брати участь у аматорському чемпіонаті України та паралельно в обласному чемпіонаті, щоб у хлопців була ігрова практика», – розповів головний тренер команди із Соснівки Володимир Підкіпняк.

Серед тих, хто вже отримав атестат, першим про це повідомив Металіст-1925 (ще 7 червня). Гендиректором клубу є Володимир Лінке, головним тренером – Олександр Призетко. Одним із засновників – колишній перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко. Клуб проводить матчі на головному стадіоні Харкова та збирає досить пристойну кількість глядачів (9831, 6652, 5187) навіть за прем’єр-ліговими мірками. Головна ж фішка – можливість стати членом клубу для звичайних вболівальників. Завдяки цьому ноу-хау харківські ідеологи сподіваються перемогти «олігархозалежність» в українському футболі. Грає за Металіст наразі молодь, здобрена кількома ветеранами типу Давидова, Маслова, у заявці значиться і Олександр Горяїнов. Мобілізаційний резерв клубу величезний – за великим рахунком, під завдання можна запросити багатьох іменитих гравців колишнього Металіста. Підтримкою місцевої влади та великої групи фанів Металіст-1925, як бачимо, уже заручився.

Таврія базується та проводить домашні матчі аматорського чемпіонату України в Бериславі Херсонської області. Директор сімферопольського клубу Олексій Кручер розповів Sport Arena, що основні зауваження комітету з атестації стосувалися стадіону: «Над усіма недоліками бериславського стадіону працюємо, стараємося їх оперативно усунути. Але вже заручилися підтримкою Нової Каховки і маємо договір, що у випадку, якщо не встигатимемо, перші домашні матчі сезону можемо провести на стадіоні Енергія. У Бериславі уже підготовані готель, їдальня. У Другу лігу йдемо, розрахувавши всі нюанси щодо цього кроку. Не хочемо, щоб повторилася така ситуація, яке це було в аматорському чемпіонаті, де кілька клубів знялися з турніру по ходу турніру». Всупереч побутуючій думці, Таврія не претендуватиме на кошти держбюджету. Кручер розповів, що клуб розраховує на приватних інвесторів. «З держбюджету клуб фінансуватися не буде – є приватні інвестори, спонсори». Клуб планує посилити склад під Другу лігу та врахувати всі зауваження атестаційного комітету, адже, як тут вважають, процес цей – лише на благо, й показує клубам, над чим треба попрацювати і як більш плавно перейти з аматорського футболу в професіональний.

У чемпіонаті ААФУ сімферопольська команда зайняла дев’яте місце серед 11 учасників другої групи.

Тернопільська Нива після зняття з Першої ліги після літньо-осінньої частини сезону 2015/16 лише тепер збирається повернутися на професіональний рівень. Президентом клубу є Олександр Стадник, а Петра Бадла, який пішов працювати в ФК Тернопіль, на посаді головного тренера цієї весни змінив Сергій Задорожній.

Нива зайняла сьоме місце серед 11 учасників першої групи аматорського чемпіонату України.

ФК Львів веде відлік від клубу Кіндзерського 2006 року заснування. Нині президентом львівського клубу є Роман Михайлів, головним тренером – Андрій Чіх, у штабі з яким працює Володимир Журавчак. Як і у тернополян, основу ФК Львів складають молоді місцеві футболісти.

ФК Львів зайняв 10-е місце у західній групі аматорського чемпіонату України.

Житомирщина без професіонального футболу залишалася десятиліття. Полісся знялося з Першої ліги по ходу сезону 2004/05, недовго проіснували Житичі та МФК Житомир (сезон 2005/06). Лише минулого року було створено МФК Житомир, який пізніше перейменували на Полісся. Президент клубу – Руслан Павлюк (заодно й голова обласної федерації футболу), утім, кілька тижнів тому з’явилася інформація про його відставку й на офіційних клубних ресурсах його прізвища в розділі «Керівництво» вже не значиться (при цьому минулого тижня чиновник брав участь у нараді в мерії). Клуб є комунальним підприємством і укомплектований винятково місцевими футболістами (серед яких є й ті, хто пройшов школу великих клубів).

Полісся шосте серед 11 команд першої групи чемпіонату ААФУ.

Час від часу з’являлася інформація про відродження професіонального футболу в Кривому Розі (Кривбас або Кривий Ріг), Закарпатті, про появу нової команди у Запоріжжі. Не можна виключати й, так би мовити, позапланового включення клубів, адже прикладів, коли приймалися управлінські рішення всупереч існуючим правилам, було у нас немало.

Нагадаємо, що регламент ПФЛ передбачає таке:

Стаття 18. Допуск аматорської команди до участі у змаганнях команд Другої ліги

До участі у чемпіонаті України серед команд клубів Другої ліги сезону 2017/18 допускаються команди лише за таких умов:

1.1. Команда брала участь у чемпіонаті України серед аматорських команд протягом повного сезону 2016/17, при цьому посівши за результатами чемпіонату місце не нижче восьмого.

1.2. Клуб отримав відповідний атестат.

У випадку наявності більшої кількості претендентів на участь у чемпіонаті України серед команд клубів Другої ліги сезону 2017/18 до змагань допускається команда, яка зайняла вище місце у чемпіонаті України з футболу серед аматорських команд останнього спортивного сезону.

ФОРМАТ

Поки комітет з атестації не оголосить усіх, хто отримав друголігові атестати, а Конференція ПФЛ не затвердить учасників, про формат та склад наступного сезону можна лише здогадуватися. Більшість опитаних нами старожилів Другої ліги вважають оптимальним нинішній формат – 17 учасників, єдина група. Серед новачків західноукраїнці та південноукраїнці виступають за розділення Другої ліги на дві групи за географічним принципом (за нашими даними, цю ж ідею відстоює й Закарпатська обласна федерація футболу, де також прагнуть повернути професіональний футбол у свій край).

«Таврія буденай південнішою точкою професіонального футболу України. Одна наша поїздка – це сотні кілометрів. Враховуючи ситуацію з нашими дорогами, команда їхала у Миколаївку Сумської області біля 600 км по бездоріжжю. Тому ми за дві групи, щоб зменшити дальність виїздів», – відзначив у розмові з нашим сайтом директор Таврії Олексій Кручер.

З ним погоджується один із керівників Агробізнесу Олег Собуцький: «Я виступаю однозначно за дві групи, тому що якість українських доріг така, що кожен виїзд виходитиме дуже важким».

Однією з причин невиходу на професіональний рівень Рочина також є питання тривалих і дорогих переїздів. У бесіді з нашим сайтом головний тренер соснівців Володимир Підкіпняк відзначив, що клуб сподівається на те, що нижчий професіональний дивізіон колись стане розділеним на кілька груп.

Однак в нинішній ситуації однозначного рішення щодо цілісності чи роздільності немає.

Прихильники ідеї єдиної Другої ліги відзначають, що навіть у колишні часи, коли у чемпіонаті брали участь клуби із Криму та Донбасу, зведення двох груп воєдино призвело до незначного (5-7%) збільшення річних витрат. Таку інформацію свого часу розповсюджували у ПФЛ, опираючись на дослідження фахівців стрийської Скали (одного з найбільш зацікавлених клубів, адже після об’єднання Другої ліги 2013 року його очікувало значне зростання дальності виїздів).

До того ж, на думку фахівців футбольного маркетингу та FRM, загальнодержавний статус Другої ліги несе неабиякий комерційний потенціал, у той час, як розділені дві-три групи жили своїм окремим життям і навіть не знали часто, що робиться у сусідів.

Нарешті, найголовніша пересторога – у випадку, якщо це будуть дві групи по 10-12 команд, кожне зняття може згубно відбитися на цілісності календаря.

Остаточне рішення стосовно формату друголігового сезону 2017/18 прийматимуть на Конференції ПФЛ самі клуби, а затверджувати його буде Виконком ФФУ. Повторимо ключові дати: 19-го числа засідатиме комітет ФФУ з атестації клубів, 21-го – відбудеться Конференція ПФЛ.

Наразі ситуація наступна. Підвищилися у класі Перлина (Одеса), Рух (Винники) та Кремінь (Кременчук) – вони перейшли влітку цього року в Першу лігу. Вилетіли за спортивним принципом Суднобудівник (Миколаїв) та Металург (Запоріжжя), але хочуть залишитися в Другій лізі. Кристал (Херсон) припинив участь у Другій лізі посеред минулого сезону, МФК Кристал через мера, губернатора та голову обласної федерації просить прийняти його натомість. Іллічівець-2 розформується і припиняє участь у Другій лізі, гравці переходять у клубні команди U-21 та U-19.

Серед інших команд Другої ліги (4-15 місця) всі готові грати в наступному сезоні. Із трьох клубів, які вилетіли цього літа із Першої ліги, декларують готовність продовжити виступи всі три, але точно відомо про конкретику в планах лише одного із них. Із семи претендентів на професіональний статус будуть точно прийняті п’ятеро, самовідвід взяв один. 10+3+5(6?)+ті, які сподіваються на управлінське вирішення питання (їх може бути 3-5). Таким чином, Друга ліга сезону 2017/18 може за найгіршого ходу подій отримати 16-17 учасників, за найкращого – 23-25.

Однак хочеться одного – щоб ті, хто входить у Другу лігу, дійсно відповідали професіональному статусу у всіх відношеннях: від інфраструктури до фінансового критерію, від складу – до роботи клубного сайту та викладення відео матчів. Тому що за роки бардаку в українському футболі ми ризикуємо втратити вболівальників, спортивну складову та сам статус професіональних турнірів.

2009-2013 Karacool. ( - - ) www.karacool.com.ua free templates Joomla

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ 2023/24. ПЕРША ЛІГА
ЧЕМПІОНСЬКА ГРУПА
20.04.2024 5 тур  
  14.30  
АГРОБІЗНЕС
Волочиськ
  МАРІУПОЛЬ
Маріуполь
 
Волочиськ, стадіон "Юність"

ПЕРША ЛІГА 2023/24. Чемпіонська група

М   Команда   І   В   Н   П     М      О 
1  Карпати 23 18 3 2 42-14 57
2  Інгулець 23 16 4 3 45-15 52
3  Лівий берег 22 14 3 5 49-13 45
4  Епіцентр 22 9 9 4 31-24 36
5  Маріуполь 22 8 10 4 25-19 34
6  Полтава 23 9 7 7 41-35 34
7  Прикарпаття 23 8 9 6 32-22 33
8  Агробізнес 22 9 6 7 22-20 33
9  Вікторія 22 8 7 7 20-23 31
9  Прикарпаття 22 7 9 6 29-21 30
10  Кудрівка-Нива 22 7 9 6 24-26 30

 

ДЮФЛУ 2023/24. ПЕРША ЛІГА. Група 3

U17

 М  Команда  І   В   Н   П    Р/М    О 
1 ДЮФА Динамо (Львів) 10 7 2 1 20-5 23
2 АФ Скала 1911 (Стрий) 10 7 2 1 23-7 23
3 Динамо Інвест (Львів) 10 6 2 2 15-10 20
4 Арсенал (Чернівці) 10 4 1 5 24-19 13
5 Галичина (Львів) 10 3 3 4 12-17 12
6 Агробізнес-ДЮСШ 10 3 1 6 14-19 10
7 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 10 3 1 6 15-20 10
8 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 10 0 2 8 11-35 2

 U15

 М  Команда  І   В   Н   П   Р/М   О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 10 10 0 0 50-5 30
2 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 10 8 1 1 42-8 25
3 ДЮФА Динамо (Львів) 10 6 1 3 25-9 19
4 Галичина (Львів) 10 4 4 2 27-11 16
5 Арсенал (Чернівці) 10 2 3 5 16-16 9
6 Агробізнес-ДЮСШ 10 2 2 6 10-30 8
7 Динамо Інвест (Львів) 10 1 1 8 5-29 4
8 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 10 1 0 9 4-71 3

ДЮФЛ XO 2023/24

U13

  М   Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 Агробізнес-ДЮСШ 5 5 0 0 10-2 15
2 ДЮСШ-1 Хмельн. 5 3 1 1 8-4 10
3 М-Мрія Хмельн. 5 2 2 1 12-5 8
4 Поділля Хмельн. 5 2 0 3 6-7 6
5 Новатор Хмельн. 5 1 1 3 6-8 4
6 КДЮСШ ППО ХАЕС Нетішин 5 0 0 5 1-17 0

 U11 група 1

 №  Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 ДЮСШ-2 Кам.-Под. 4 4 0 0 21-2 12
2 ДЮСШ-1 1 Хмельн. 4 2 1 1 13-2 7
3 Фортеця Кам.-Поділ. 4 2 0 2 18-11 6
4 Агробізнес-ДЮСШ 4 1 1 2 7-7 4
5 ДЮСШ-1 2 Хмельн. 4 0 0 4 0-37 0