Олександр Чижевський: перед футболістами та тренерським штабом поставлено завдання виходу в Прем’єр-лігу

Головний тренер ФК Агробізнес дав передсезонне інтервю клубній пресслужбі.

Записано воно було до матчу Агробізнес – Кристал, яким Агробізнес розпочав сезон 2020/21.

- Олександре Арсенійовичу, очевидно розчарував вас підсумок останнього туру минулого чемпіонату. Не вдалося завоювати медалі минулого сезону, до яких так прагнули цього літа. Не все залежало в останній ігровий день від нашої команди. Хоч і перемогли – медалей не взяли. Як ставитесь до ситуації (4 місце і без медалей) зараз після певного осмислення?

- Зрозуміло, що осад залишився, тому що до останнього прагнули зайняти призове місце. І все для того робили, до того йшли. Нам не вистачило зовсім трішки. В останньому турі не все від нас залежало. Хоч ми і отримали перемогу над Оболонню, але наші основні конкуренти теж взяли свої очки. Та все ж, загалом я задоволений, команда набрала таку ж кількість очок як та, що зайняла третє місце. Вважаю, що на призове місце наша команда заслуговувала. Але це футбол. Від того нікуди не дінешся. Хтось вище, хтось нижче… Та все ж наша команда показала той футбол, після якого варта була знаходитися в призерах.

- Що можете сказати про Агробізнес 2019/20 зразка літа 2020 у підсумку?

- В першу чергу, в хороших результатах команди в цьому сезоні є заслуга попередників, що працювали переді мною. І Маркевича, і Іванова. Тому що будь-який тренер, яким би він не був, не може за короткий термін часу сформувати таку хорошу боєздатну команду. Тому я хочу подякувати, в першу чергу тим тренерам, які працювали до мене і залишили дуже хорошу зіграну команду. Зрозуміло, будь-який тренер, що приходить у футбольний клуб, має своє бачення в ігровому плані і плані тактики. Деякі зміни в гру Агробізнеса я вніс. Якщо підсумувати, то зрозуміло, що команда змінилася перш за все в тактичному плані. Влітку Агробізнес став грати по іншій тактичній схемі, аніж до цього. Вважаю, що ці зміни принесли нам хороші результати і команда у кінці минулого сезону показувала змістовний футбол. 

- Чим можете гордитись в роботі тренерського штабу і футболістів  за це літо і чим, можливо, розчаровані?

- Гордитись можу тим, що команда справді грала в цікавий, комбінаційний, атакувальний футбол, ми забивали багато м’ячів. Щодо тренерського штабу – професіоналізмом моїх помічників. Був правильно поставлений тренувальний процес. Ми пройшли до офіційних матчів тривалий та важкий період часу з різними етапами та негараздами (зокрема, карантин), але в нас практично жоден футболіст не випав з обойми через якісь травми, чи по інших причинах. В першу чергу це заслуга нашого тренера по фізпідготовці Сергія Ваколюка, а також мого помічника Михайла Дячука-Ставицького. Весь тренувальний процес  був правильно поставлений як в плані відновлення, так і в плані тренувального процесу. Хоча, під час сезону тренувального процесу як такого й не було через насичений графік, але було багато переїздів, відновлень. Все одно треба ще «вгадати», як то все налагодити, підвести, і те приємно, що в команди не було спаду. Значить правильно був поставлений тренувальний процес.

Щодо розчарування – то чим можу розчаровуватись? Лише одним. Що ми не зайняли призове місце. А в плані футболу я задоволений і грою, і відношенням футболістів і роботою усього нашого обслуговуючого персоналу, всіх хто має відношення до нашої команди, до роботи на благо клубу.

- В Агробізнес прийшли після певних розчарувань від нетривалої роботи головним тренером в Карпатах. Звісно, ваші думки, ваша душа, в певній мірі, залишається з командою, якій віддали усе своє футбольне життя – Карпати (Львів) . Що коїться зараз з Карпатами?

- Не можу зараз коментувати, що діється з Карпатами, тому що треба бути всередині тієї футбольної «кухні», щоб розуміти, що там відбувається. Це тільки може знати їх керівництво. І більше ніхто інший.

- Як можна вирішити, на вашу думку, ситуацію з цим футбольним брендом, не багато-не мало, усієї Західної України?

- Вважаю, проблему можна вирішити тоді, коли візьме команду якийсь серйозний інвестор і вкладатиме свої кошти. А кошти в цей клуб треба вкласти серйозні, тому що є різні проблеми на сьогоднішній день в Карпатах, які потребують багато фінансових витрат. Якщо б хтось погодився купити клуб, а в першу чергу, домовитись з попередніми інвесторами, то щось би вийшло. А на сьогоднішній день дуже важко щось прогнозувати, тому що достеменно ніхто не знає навіть хто зараз президент клубу. Ніби відомо, що Смолійчук, а як все насправді залишається лише гадати. Час покаже.

- Нова ваша команда, Агробізнес, після карпатських негараздів, - як кисень для тренера, - просто бери і працюй. Як «дихалось»  в Агробізнесі, з якими емоціями працювали.

- Не можу сказати, що в Карпатах мені дуже важко «дихалось». Так, зрозуміло, що були свої особливості. Відповідальність була більша. Бо, скажімо, коли ми грали плей-офф з Волинню, на мені був великий тягар. Якщо б команда при мені вилетіла, то, зрозуміло, ніхто б не згадав, що я взяв команду за чотири тури до кінця чемпіонату і керував командою недовго. Все просто. Вилетіли при кому? При Чижевському. Але, дякуючи Богу, ми виконали завдання – залишилися тоді в Прем’єр-лізі. Ну а те, що спершу призначили, а через два місяці звільнили… Скажімо так, я був готовий до того, тому що я знав який в мене календар і знав амбіції президента. Зрозуміло, що з тим календарем, що залишався, дуже важко було набрати необхідні очки. Але одне можу сказати, що задоволений тим періодом, коли працював у Карпатах і задоволений тим, що в нас в дійсності створився хороший колектив, як у тренерському штабі так з футболістів. У Карпатах тоді був чудовий мікроклімат. Я був впевнений у тому, що робив, і якби мені тоді ще дали трохи часу, попрацювати, наприклад, до зими, то впевнений, що Карпати набирали б очки. Тому що саме починалися ті матчі, де ми повинні були набирати очки. Але, на жаль, президент вирішив інакше…

Як мені працюється в Агробізнесі? Зрозуміло, що йдучи в Агробізнес, я теж відчував відповідальність. Адже команда закінчила першу частину чемпіонату в лідируючій групі, відрив був від першого місця всього два очки. Була відповідальність втримати команду на такому ж рівні. Всякі бувають ситуації в командах. Приходить новий тренер, починає ламати… Десь не виходить і команда може спуститися вниз турнірної таблиці.

Але в цій ситуації ми і втримали, і добавили в літній період.

Мені в Агробізнесі дуже добре працюється, тому що в мене є спілкування з засновником клубу. Ми постійно на зв’язку. Те, чого мені бракувало в Карпатах. Те саме з віце-президентом Андрієм Донцем. Коли є спілкування – легше працювати. Коли немає спілкування, то не знаєш, чого очікувати від керівника, які в нього думки, відношення до того, чи іншого. Тому мені дуже легко працюється в Агробізнесі,  але ще раз говорю, це в першу чергу завдяки Олегу Собуцькому і тим людям, які оточують команду, наближені до футбольного клубу, працюють в його структурі.

- Які особливості роботи у футбольному клубі в невеликому містечку?

- Футбольний клуб багато значить для Волочиська, люди цікавляться командою. Була дуже хороша відвідуваність матчів до карантину. Можна сказати, ФК Агробізнес є візитівкою міста. Звісно, як тренер цієї візитівки, я є публічною особою. На вулиці люди впізнають, вітаються, питають, коли ігри, чи будемо виходити в Прем’єр-лігу. Є різні запитання. В маленькому містечку це завжди так.

- Ряд фахівців назвали Агробізнес найкращою командою Першої ліги у минулому сезоні. За рахунок чого, на ваш погляд, в них склалася така думка?

- В першу чергу за рахунок командних дій на футбольному полі. Кожен наш футболіст, виходячи на гру, завжди знає, що має робити. Це – результат нашої плідної роботи, яка велася як в Туреччині, так і потім, коли працювали після карантину. Гра команди набрала чітких обрисів. В нас є свій малюнок гри, від якого не відходимо. Можемо у будь-який момент перебудуватися в іншу схему й кожен футболіст знає свої дії в тій чи іншій ситуації.

Є команди, які грають «як вийде». Вийшли – забили, і добре. В нашої команди є свій малюнок гри, якого ми дотримуємось. Кожен футболіст, виходячи на футбольне поле чи в основному складі, чи на заміну, знає, що має робити на футбольному полі.   

- Звісно, кожному тренеру шкода розставатися з ключовими гравцями, які були важливі в ігрових схемах. Однак в міжсезоння, особливо в успішних команд, які не підвищуютья в класі, такі кадрові втрати - закономірне явище. Як розсталися з Бойчуком і Кухаруком?

- Зрозуміло, що кожному тренеру хочеться втримати той склад, який був награний за певний, а то й тривалий час. Тим більше, якщо команда показує  хороший футбол. А названі футболісти, вважаю, були одними з лідерів нашої команди. Кухарук в середній лінії, Бойчук – у захисній ланці. Але від того нікуди не дінешся. Це нормальне явище… Я на те наголошував: хлопці, щоб на вас звертали увагу, мусите з командою знаходитися в лідируючій групі. Тому що, якщо будете «пасти задніх» – на вас ніхто увагу не зверне. Так воно і сталося, на Бойчука і Кухарука звернули увагу команди Премєр-ліги. Цілком зрозуміло, що кожен футболіст шукає собі кращого життя.

Це ще добре, що від нас лише троє пішло. Могло піти більше п’яти. Але, слава Богу, кістяк команди зберегли.  

- На заміну трьом футболістам, що вибули, пришло двоє. На якому етапі знаходиться комплектування команди?

- Взяли двох футболістів, Євгена Немтінова з Полісся і Михайла Писка. Ми закрили ті позиції, де найбільше потребували підсилення, а саме Писка як лівого захисника, Немтінова можна використовувати в середині поля. Цей футболіст може зіграти як всередині, так і на бровці.

Селекція, насправді, йде круглий рік. Це світова практика. Буде можливість взяти якогось кращого футболіста, ніж наші гравці – зрозуміло,  будемо брати, тому що це нормальний процес, здорова конкуренція в команді. Кимось підсилюватимемось, а з кимось будемо прощатися – нікуди від того не дінешся.

- Перед міжсезонням була інформація, що Курило мав піти, та все ж він залишився в Агробізнесі. Що він значить для команди?

- Як тренер я дуже задоволений, що Ігор залишився в команді, тому що він справді є лідером як на футбольному полі, так і в побуті. Для мене він - мій помічник. Я не маю, завдяки йому, проблем з командою у всіх аспектах функціонування. У тренувальному процесі, відносинах між футболістами, проведенні вільного часу і т.д. Завжди присутня дисципліна і порядок. Зрозуміло, що в цьому велика заслуга капітана команди.

- Чи поставлено від керівництва завдання на сезон? Можете підтвердити, що Агробізнес боротиметься цього сезону за вихід в УПЛ?

- Наш засновник перед всіма футболістами та перед тренерським штабом поставив завдання виходу в Прем’єр-лігу у цьому сезоні.

- Хто є, на вашу думку, головними претендентами на вихід в УПЛ в сезоні 2020/21?

- Вважаю, що цього сезону теж, як і в минулому, буде дуже багато команд-претендентів на підвищення в класі. Таких як Волинь, Оболонь, Чорноморець, Металіст 1925. Агробізнес в тому числі… Зараз можна усього очікувати від будь-якої команди. Перша ліга дуже непередбачувана. Якщо у Прем’єр-лізі щось можна спрогнозувати, наприклад, хто займе призові місця, то в Першій лізі, як ми переконалися по минулому чемпіонату, більшість команд рівні і не знаєш, де можеш втратити очки.

- Два фаворити в першому турі втратили очки в домашіх матчах…

- Ще раз кажу, зараз в Першій лізі немає фаворитів і аутсайдерів.

Початок сезону завжди важкий, яка б то ліга не була. Хтось завжди може десь оступитися. А в Першій лізі так буде на протязі усього чемпіонату. Десь можеш неочікувано втратити, десь знайти… Тим цікавішою буде подальша боротьба.

- Пандемія. Ця проблема зараз, на жаль, переслідує все більше і більше команд. Агробізнесу не вдалося стартувати вчасно, захворіли кілька гравців. Яка ситуація  в команді зараз, як підходить команда до стартового матчу?

На сьогоднішній день (розмова відбулася до матчу Агробізнес – Кристал) в нас є проблема, тому що деякі футболісти, які в нас були на самоізоляції, як показали зроблені нещодавно тести, ще не виздоровіли. Підтвердилися позитивні результати. Вони далі знаходяться на самоізоляції. Але, порадившись з керівництвом клубу, ми прийняли рішення, що будемо грати з Кристалом частково обмеженим складом.

Але, як я говорив ще в минулому сезоні, в нас двадцять польових гравців, кожен з яких заслуговує на місце в основному складі. Нехай ті футболісти, що є, виходять і не словами, а грою доказують, що вони справді можуть бути гравцями «основи».

- Міжсезоння, хоч і коротке, змінює команди, їх завдання на сезон, вектор розвитку. Приходять нові тренери, в дивізіон приходять нові гравці. Хто з особистостей може здивувати в Першій лізі 2020/21?

- Є дуже хороші кваліфіковані тренери в Першій лізі. Той же Ковалець, Сачко, та можна перераховувати довго. Всі тренери заслуговують на повагу. Якщо брати по футболістах, то ретельно не слідкую зараз за футболістами інших команд, мене більше цікавить моя команда, мої гравці. А вже по ходу підготовки до конкретних матчів будемо дивитися, знайомитися. Зараз багато команд дуже змінилися, добавились в Першу лігу нові команди. Той же Верес – дуже хороша команда, той же Альянс, кажуть, дуже хороша команда. По Вересу я трохи більше знаю, ми з Юрієм Віртом товаришуємо, періодично спілкуємось. А Альянс – для мене нова команда, про неї хороші відгуки і вона варта уваги. Тим цікавіше вже досить скоро буде зустрітись з ними у футбольному поєдинку.

- Вітаємо вас із народженням внучки. Бажаємо їй рости здоровою і красивою на радість усім.  У вас не тільки велика та чудова родина, а й неймовірна аудиторія в соцмережах, які вас підтримують. Ви теж активно контактуєте з нею.  Наскільки важливою є ця підтримка і цей контакт для вас?

- Ще коли я працював у Карпатах, запровадив спілкування з уболівальниками Карпат. Відповідав на їхні запитання. Сам часто «сиджу» в соцмережах, вважаю, що це зараз нормальний сучасний процес комунікації. Любителі футболу повинні мати всебічну інформацію про свою команду. Я відкрита людина, мені немає чого приховувати, перед людьми завжди чистий і відвертий. Зрозуміло, що є якісь командні нюанси, які я не вправі оприлюднювати. Це, що є нашим внутрішнім, «сімейним». А все решту, що я можу розповісти, чим поділитися, із задоволенням це роблю.

2009-2013 Karacool. ( - - ) www.karacool.com.ua free templates Joomla

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ 2023/24. ПЕРША ЛІГА
ЧЕМПІОНСЬКА ГРУПА
28.04.2024 6 тур  
  12.00
ВІКТОРІЯ
Суми
  АГРОБІЗНЕС
Волочиськ
 
Суми, Ювілейний

ПЕРША ЛІГА 2023/24. Чемпіонська група

М   Команда   І   В   Н   П     М      О 
1  Карпати 23 18 3 2 42-14 57
2  Інгулець 23 16 4 3 45-15 52
3  Лівий берег 23 14 4 5 50-14 46
4  Епіцентр 23 9 10 4 32-25 37
5  Маріуполь 23 8 11 4 26-20 35
6  Полтава 23 9 7 7 41-35 34
7  Агробізнес 23 9 7 7 23-21 34
8  Прикарпаття 23 8 9 6 32-22 33
9  Кудрівка-Нива 23 8 9 6 26-26 33
10  Вікторія 23 8 7 8 20-25 31

 

ДЮФЛУ 2023/24. ПЕРША ЛІГА. Група 3

U17

 М  Команда  І   В   Н   П    Р/М    О 
1 ДЮФА Динамо (Львів) 10 7 2 1 20-5 23
2 АФ Скала 1911 (Стрий) 10 7 2 1 23-7 23
3 Динамо Інвест (Львів) 10 6 2 2 15-10 20
4 Арсенал (Чернівці) 10 4 1 5 24-19 13
5 Галичина (Львів) 10 3 3 4 12-17 12
6 Агробізнес-ДЮСШ 11 3 2 6 14-19 10
7 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 10 3 1 6 15-20 10
8 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 11 0 3 8 12-36 3

 U15

 М  Команда  І   В   Н   П   Р/М   О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 10 10 0 0 50-5 30
2 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 11 9 1 1 48-10 28
3 ДЮФА Динамо (Львів) 10 6 1 3 25-9 19
4 Галичина (Львів) 10 4 4 2 27-11 16
5 Арсенал (Чернівці) 10 2 3 5 16-16 9
6 Агробізнес-ДЮСШ 11 2 2 7 12-36 8
7 Динамо Інвест (Львів) 10 1 1 8 5-29 4
8 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 10 1 0 9 4-71 3

ДЮФЛ XO 2023/24

U13

  М   Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 Агробізнес-ДЮСШ 5 5 0 0 10-2 15
2 ДЮСШ-1 Хмельн. 5 3 1 1 8-4 10
3 М-Мрія Хмельн. 5 2 2 1 12-5 8
4 Поділля Хмельн. 5 2 0 3 6-7 6
5 Новатор Хмельн. 5 1 1 3 6-8 4
6 КДЮСШ ППО ХАЕС Нетішин 5 0 0 5 1-17 0

 U11 група 1

 №  Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 ДЮСШ-2 Кам.-Под. 4 4 0 0 21-2 12
2 ДЮСШ-1 1 Хмельн. 4 2 1 1 13-2 7
3 Фортеця Кам.-Поділ. 4 2 0 2 18-11 6
4 Агробізнес-ДЮСШ 4 1 1 2 7-7 4
5 ДЮСШ-1 2 Хмельн. 4 0 0 4 0-37 0